ריכוז והקשבה יכולים להיות קשים לשיפור אצל הילד והוא עשוי לעשות מה שהוא רוצה ולא מה שאתם מבקשים ממנו או מה שצריך לעשות. אין הרבה דברים שיכולים לשגע הורים יותר מילד שלא משתף פעולה ולא מקשיב וזה עלול לגרום ללחץ ועצבים. גם אם אתם חושבים שניסיתם הכל, אנו נציג בפניכם 5 דרכים פשוטות לגרום לילד שלכם להקשיב ולשתף פעולה שאנו ממליצים לכם לנסות. דרכים אלה הוכחו כאפקטיביות ועובדות. קחו בחשבון שלא הכל אשמתו של הילד אלא חלק מהעניין הוא הגישה שלכם אל הנושא וגם אותה יש לשנות.

ריכוז והקשבה – למה זה קורה

לפני שנתחיל לפתור את הבעיה, יש קודם להבין מהם הגורמים שלה. כל חייו, שלטתם בילד שלכם וכשיש לו מעט עצמאות, הוא מנסה לקחת אליו כמה שיותר ממנה ולשלוט על כמה שיותר אספקטים בחיים שלו. זה משהו שהוא עושה באופן טבעי ולא כל כך מודע.

כמובן שבתור הורים, אתם יודעים הכי טוב מה טוב בשבילו וזוהי הסיבה שאתם מנסים "לשלוט בו". הבעיה נובעת מכך שהילד רוצה לבנות את האישיות שלו, כזו שלא קשורה בהורים. הדרכים שמיד נציג בפניכם לקחו זאת בחשבון ופותחו בהתאם לכך ולכן הן עובדות כל כך טוב.

ריכוז והקשבה – דברו עם הילד בגובה העיניים

הדרך הטובה ביותר להשיג את תשומת ליבו היא באמצעות קשר עין. כשאתם מדברים עם הילד בגובה העיניים, אתם יכולים להסתכל להם ישירות בעיניים ולראות אם הם מבינים מה אתם מבקשים מהם. סוג זה של תקשורת משפיע הרבה יותר מאשר סתם זריקת פקודות לאוויר מבלי שאתם בכלל מסתכלים עליהם ועסוקים במשהו אחר. אתם תהיו המומים מרמת הקשב שלהם במצב כזה.

ריכוז והקשבה
דברו איתו בגובה העיניים

ריכוז והקשבה – אל תשתמשו במילים "אל" או "אסור"

כמות הפעמים שהורים אומרים "אל" או "אסור" לילד שלהם היא גדולה מאוד וכמו שהקלישאה אומרת, ככל שתגידו לו יותר "לא" הוא יעשה "כן". זה קורה כי איסורים ודברים שליליים הם קשים יותר להבנה בשבילם. הסיבה לכך היא שהם צריכים לבצע הבנה כפולה. הם צריכים להבין מה אסור לעשות וגם להבין מה אתם רוצים שהן כן יעשו.

לכן, במקום להגיד לילד "אל תשאיר את הצעצועים על הרצפה" תגידו לו, "הכנס את הצעצועים לקופסה בבקשה"

ריכוז והקשבה – חפשו סיבות להגיד כן

לפעוטות יש המון בקשות בכל יום ויום וכמובן, הם לא יכולים פשוט לקבל כל דבר שהם רוצים וההורים חייבים להגיד לא לחלק (ולפעמים רוב) הבקשות הללו. תשובות אלו הרבה פעמים גורמות להם לבכות ולכעוס אבל זה לא בגלל שאתם הורים "רעים" אלא כי באמת אי אפשר לעשות את מה שהם מבקשים. בשלב מסוים, התשובה השלילית של ההורים דועכת והילדים פשוט לא שמים לב אליה. אפשר לפתור זאת בכמה דרכים – אחת מהן היא לשנות את התשובה השלילית לתשובה שלילית זמנית. הכוונה היא, במקום להגיד "לא", ענו "לא כרגע מתוק". אתם לא מבינים כמה זה משנה את התפיסה שלהם.

חפשו סיבות להגיד כן כמו למשל לענות תשובה חיובית דחויה. לדוגמה, אם הילד שואל אם אפשר גלידה, ענו לו כן ושאלו אותו אם הוא רוצה גלידה בתור קינוח ביום שישי או יום אחר שלדעתכם זה מתאים. ככה, אתם ממלאים את בקשתו לאכול גלידה, נתתם לו את האופציה להיות עצמאי ולבחור בעצמו מתי הוא יאכל אותה לפי האופציות שהצגתם בפניו. דרך אחת לגרום לילד להקשיב לכם, היא להקשיב להם.

ריכוז והקשבה

ריכוז והקשבה – שיטת החזרה

פן מרכזי בהצלחה הוא לוודא שהילד מבין את מה שאתם מבקשים ממנו לעשות. הבנה היא לעתים קרובות החלק החסר להשלמת המשימה ואפשר להתגבר על זה בכך שתבקשו מהילד לחזור על מה שביקשתם.

רופאים משתמשים בשיטה זו כדי להבין שהמטופלים שלהם הבינו את הוראותיהם. מחקרים הראו כי 40-80 אחוז מהמידע שרופאים מעבירים לחולים נשכח מיד או לא מובן לחלוטין. אם למבוגרים יש כל כך קושי בהבנה, אז אצל ילדים זה עוד יותר מסובך.

ריכוז והקשבה – לספור עד 3 לא יעזור

כולנו מכירים את השיטה הזו "אני סופר/ת עד שלוש ואתה תעשה את מה שביקשתי. אחת, שתיים, שלוש". רק כשאתם מגיעים לשלוש, הילד מתחיל להזיז את עצמו. מה שאתם בעצם עושים בשיטה זו הוא לתת לילד שלכם כמה הזדמנויות כדי להקשיב לכם ולבצע את מה שביקשתם. אתם לא צריכים לתת לילד שלכם אפשרויות אלא הוא צריך לעשות את מה שביקשתם באותו רגע.

הוציאו את השיטה הזו מהראש שלכם והשתמשו בשאר השיטות שהצגנו.

שיטות אלו הוכחו כעובדות וכדאי מאוד לנסות אותן במידת הצורך. זכרו שהילד לא עושה בכוונה, הוא פשוט רוצה להיות עצמאי ולהיות אדם לעצמו. בנוסף, הגישה שלכם צריכה להיות נחמדה ובגובה העיניים של הילד. רק ככה תוכלו להגיע אליו.

רוצים לקרוא מאמרים בנושא נעלי צעד ראשון? אם כן, לחצו כאן.